torsdag 27 december 2012

Vaniljhjärtan

Julhelgen är över, både skönt och lite vemodigt tycker jag. Det är ju en väldigt mysig högtid, men även grymt intensiv.. i alla fall för småbarnsfamiljen!
Vi brukar avsluta helgen med en helkväll hos vänner med badtunna och riktigt god middag, så blev det även i år. Helt underbart skön avkoppling (om man inte har barnen med, för då får man inte chansen att koppla av helt.. och det hade vi inte i år ;) )!

Nu till dagens inlägg.
Dessa små godingar är definitivt mina favoritkakor vid fikabordet, vaniljhjärtan.
Bara namnet är ju helt underbart!
Hur som helst så har jag alltid velat prova på att baka vaniljhjärtan, så jag tog fram den gamla hederliga bakboken "Sju sorters kakor".
Dom blev väldigt goda och jag är väldigt nöjd med resultatet och det var ett tag sen jag bakade dom nu, så det får nog bli en ny sats snart. Fast då får dom bli rosa!

Det går såklart bra att använda marsankräm istället för egengjord vaniljkräm om man är lite bekväm eller har ont om tid.
Jag gjorde det denna gången, men nästa gång ska jag göra krämen själv.

Du behöver ha hjärtformar till det här receptet.




Vaniljhjärtan

I boken står det att receptet räcker till 16 st. Men jag fick ihop 12st, råkade tappa en...

4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3/4 - 1 dl socker
200 g mjukt smör


Vaniljkrämsfyllning

1 ½ dl grädde
1 äggula
2 tsk socker
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker

(Eller använd marsankräm)

Garnera med florsocker


Smörj hjärtformarna.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och socker.
Blanda i småbitar av smöret och arbeta ihop till en smidig deg.
Låt ligga i kylen en stund (gärna över natten).

Häll i grädde, äggula, socker och potatismjöl i en kastrull.
Sjud under omrörning tills krämen blivit tjock.
Ställ in kastrullen i kylen tills krämen är kall och tillsätt vaniljsockret.

Ta ut degen ur kylen och kavla ut den ganska tjock. Klä sedan formarna med degen.
Fyll formarna med vaniljkräm och täck med ett lock av resten av degen.
Ställ dom på en plåt och grädda i 200 gr i ca 15 min.
Stjälp upp kakorna försiktigt (det var här en av mina gick hädan..) medan de är varma och låt dom kallna.
Sikta florsocker över, ta en tugga och njuut!






<a href="http://www.bloglovin.com/blog/4842789/?claim=s846x7wbnnw">Följ min blogg med Bloglovin</a>

2 kommentarer:

  1. Hej! Jag har länge velat göra vaniljhärtan men trot att det var så komplicerat , men efter att ha läst ditt receps är jag nu väldigt sugen på att testa. :) men jag har inga hjärtformar och undrar om det kanske går bra att göra kakorna i n muffins plåt i stället?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tilde!
      Så roligt att jag lyckats inspirera dig, det är ju trots allt det jag vill när jag lägger upp recept som jag tycker är bra :).
      Jag är dock lite osäker på om det skulle gå att använda muffinsplåt, tror det finns en risk att de faller ihop under gräddningen. Sen blir det nog lite pilligt att få ut dem ur formarna, då man måste tippa formarna för att få ut kakorna och det bör ju göras en och en..
      Men varför inte prova, går det inte så går det inte! O jag kan ju ha fel också...
      Lycka till och tack för att du tittat in i bloggen :)

      Radera