måndag 24 december 2012

Julgodis

Igår blev det mysigt julgodisbakande hemma i köket. Härligt att det äntligen är jul!
Jag och Jenny (storasyster) fick ihop fem sorter. I år blir det rätt så klassiskt julgodis, om än vissa är ganska nyklassiska favoriter..


(Ber om ursäkt för bildkvalitén...)



 
Chokladfudge, Knäck, Wienernougat, Polkagristryffel och Rocky Road



Chokladfudge

Detta receptet har jag fått av en härlig före detta kollega, helt fenomenalt god fudge!

200 g mörk choklad
180 g marshmallows (gärna minimarshmallows)
1 (397 g) burk kondenserad mjölk
2 msk smör
2 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker

Klä en form, 20 x 20 cm, med bakplåtspapper.

Hacka chokladen och klipp sönder marshmallowsen om du använder stora istället för mini.
Häll kondenserad mjölk, smör, socker och salt i en kastrull.

Det bränns väldigt lätt!
Koka upp under omvispning (var uppmärksam på att det bränns lätt!), låt sjuda under omrörning i ca 5 minuter.
Ta kastrullen från värmen och häll i choklad, vaniljsocker och marshmallows och rör till en jämn smet.

Häll upp i formen och låt kallna i kylen innan du skär den i bitar. 




Knäck

Härligt recept som jag hittat på recept.nu, "mosters hemliga knäck" hette det visst där.
Bra konsistens som inte blev så hård, precis som jag vill ha den.

50 g mandel
50 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
2 msk honung
1 tsk vaniljsocker

Hacka mandeln fint.
Blanda de övriga ingredienserna i en tjockbottnad kastrull, koka sakta på låg värme i ca 40 min. Gör ett kulprov, kulan ska inte vara för hård.
Häll i mandeln i kastrullen och rör om.
Skeda upp i formarna och låt stelna.




Wienernougat

Dessa är riktigt goda, precis som dom i köpeasken!
Hade inga mandelspån, så jag fick hacka hela mandlar. Resultatet blir inte lika snyggt då.
Receptet är hämtat från Bakverk och fikastunder.

100 g mandelspån
150 g nougat
250 g mjölkchoklad

Rosta mandelspånen i stekpannan.
Smält nougat i en bunke över vattenbad, låt sedan mjölchokladen smälta med i nougaten.
Rör i mandelspån.
Klä en form med bakplåtspapper, den ska vara såpass lagom så smeten blir 1,5 cm hög.
Häll i smeten och låt stå i kylen i ca 1 timme innan du skär den i bitar.




Polkagristryffel

En mäktig men grymt god liten läckerbit!
Leilas grundrecept på mörk chokladtryffel.

250 g 70% mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
2 msk honung
1 msk smör
1 nypa flingsalt
några droppar pepparmyntsolja/arom

1 påse små polkagrisar till rullningen

Hacka chokladen fint i en mixer.
Koka upp grädde och honung, häll det i chokladen medan mixern är igång. Tillsätt smörklicken och mixa igen.
Tillsätt sedan efter smak, peppermyntsoljan/aromen och flingsalt, mixa till en slät smet.
Häll smeten i en plastburk och låt stå i kylen i minst 4 timmar.
Krossa polkagrisarna i mixer till grovt pulver, ta ut burken ur kylen och rulla till bollar.
Rulla dem sedan i polkakrosset.




Rocky Road

Snuskigt gott!
Sälta och choklad är en väldigt bra kombo tycker jag.
Receptet är Leilas klassiska, men vi ersatte marschmallows med skumtomtar istället.

600 g choklad (lujs eller mörk)
2 påsar dumlekola
1-2 påsar skumtomtar
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter´

Klipp skumtomtarna i mindre bitar.
Smält chokladen i en bunke över vattenbad.
Blanda ner skumtomtarna och de övriga ingredienserna i den smälta chokladen och rör om tills allt blandat sig.
Häll upp smeten på en bakplåtsklädd plåt så att smeten blir ca 3 cm tjock, ställ in i kylen tills den stelnat och skär i valfritt stora bitar.



 
 
 
Jag är kanske lite sen med ett inlägg om julgodis.. men bättre sent än aldrig sägs det ju :).
 
Önskar er en riktigt God Jul med fina och goda stunder!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar