Min föräldraledighet har precis nått sitt slut och jag har börjat jobba igen, vilket innebär att tiden för bakningen inte riktigt räcker till så mycket som jag vill. Men jag kommer att ta alla tillfällen jag kan ;)!
Tidigare i veckan bakade jag citroncupcakes och dessa pryddes med en frosting som jag har gått och tänkt på att jag ska prova göra, italiensk marängfrosting med smak av vanilj.
Jag har undrat om det kan vara gott med maräng som frosting och jag blev glatt överraskad, för det var fantastiskt gott!
Dock blev konsistensen lite väl rinnig när jag spritsade den, men nu gillar jag den böljande effekt som yppar sig.
Påminner mig om smältande mjukglass en varm sommardag..
Jag fyllde mina cupcakes med lemoncurd, tyckte dem kunde lyxas till lite :).
Dessa får bli mitt bidrag till månadens sötsak för september som är "citrus", för det tycker jag dom är värda!
Smält smöret i en kastrull.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst.
Rör ner smör, mjölk, citronskal + saft.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan bunke, häll sedan i det i den i smeten och blanda om ordentligt till en jämn smet.
Fyll muffinsformarna och grädda i 200 gr i ca 10 min, eller tills de är gyllenbruna och torra inuti, prova med provsticka.
När muffinsen har kallnat, skär av toppen och plocka ut lite av inkråmet och fyll tomrummet med lemoncurd, sätt tillbaka locket om så önskas.
Fluffig Italiensk marängfrosting med smak av vanilj
3/4 dl vatten
150 g socker
50 g florsocker
100 g äggvita (ca 3 ägg)
1/2 tsk citronsaft
1 vaniljstång
Koka upp vatten och socker i en kastrull till en sockerlag, temperaturen ska bli 115 gr.
Vispa ihop florsocker, äggvita och citronsaft i en bunke i några minuter.
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, tillsätt dem i äggvitevispet och blanda runt.
När sockerlagen nått 115 gr, häll då långsamt ner den i bunken samtidigt som du vispar på hög hastighet, sockerlagen ska fortfarande vara varm när du häller i den.
Fortsätt att vispa tills smeten har kallnat, det tar ca 10 min.
Vill du färga din maräng kan du göra det nu.
När smeten är kall, ställ in den i kylen i 15 min innan du spritsar eller brer dina cupcakes.
Tidigare i veckan bakade jag citroncupcakes och dessa pryddes med en frosting som jag har gått och tänkt på att jag ska prova göra, italiensk marängfrosting med smak av vanilj.
Jag har undrat om det kan vara gott med maräng som frosting och jag blev glatt överraskad, för det var fantastiskt gott!
Dock blev konsistensen lite väl rinnig när jag spritsade den, men nu gillar jag den böljande effekt som yppar sig.
Påminner mig om smältande mjukglass en varm sommardag..
Jag fyllde mina cupcakes med lemoncurd, tyckte dem kunde lyxas till lite :).
Dessa får bli mitt bidrag till månadens sötsak för september som är "citrus", för det tycker jag dom är värda!
Jag provade Leilas grundrecept på muffins, med en liten liten ändring. Det blev mycket bra muffins tycker jag.
Frostingen har jag hittat på Manuelas fina blogg Passion4baking.
Receptet räcker till 12 st normalstora cupcakes.
Citroncupcakes
100 g smör
2 ägg
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
Några droppar citronsaft efter smak
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
+ lemoncurd till fyllningen
Smält smöret i en kastrull.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst.
Rör ner smör, mjölk, citronskal + saft.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan bunke, häll sedan i det i den i smeten och blanda om ordentligt till en jämn smet.
Fyll muffinsformarna och grädda i 200 gr i ca 10 min, eller tills de är gyllenbruna och torra inuti, prova med provsticka.
När muffinsen har kallnat, skär av toppen och plocka ut lite av inkråmet och fyll tomrummet med lemoncurd, sätt tillbaka locket om så önskas.
Fluffig Italiensk marängfrosting med smak av vanilj
3/4 dl vatten
150 g socker
50 g florsocker
100 g äggvita (ca 3 ägg)
1/2 tsk citronsaft
1 vaniljstång
Koka upp vatten och socker i en kastrull till en sockerlag, temperaturen ska bli 115 gr.
Vispa ihop florsocker, äggvita och citronsaft i en bunke i några minuter.
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, tillsätt dem i äggvitevispet och blanda runt.
När sockerlagen nått 115 gr, häll då långsamt ner den i bunken samtidigt som du vispar på hög hastighet, sockerlagen ska fortfarande vara varm när du häller i den.
Fortsätt att vispa tills smeten har kallnat, det tar ca 10 min.
Vill du färga din maräng kan du göra det nu.
När smeten är kall, ställ in den i kylen i 15 min innan du spritsar eller brer dina cupcakes.
Dessa cupcakes är fräscha och riktigt goda så jag rekommenderar er att baka dem!
Ha en bra lördag gott folk!
Kraam
Sååå söta!! ^^
SvaraRadera