tisdag 18 februari 2014

Dumlecupcakes

Idag har jag experimenterat en smula i köket och resultatet har blivit några riktigt smarriga cupcakes! 
De består av vaniljmuffins fyllda med dumlekola, toppad med en mjuk kaffefrosting, kolasås och hyvlad mörk choklad. 
Det hela blev en oerhört bra smakombination!

Här kommer bilder och recept för den som vill prova!




Vaniljmuffins med dumle

Räcker till ca 12 st

2 1/4 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1 1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
75 g rumstempererat smör
1 dl mjölk
1 ägg
1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
1 påse dumlekolor

Blanda ihop mjöl, socker, bakpulver, salt och smör i en bunke.
Tillsätt hälften av mjölken och rör till en slät smet.
Vispa ihop resten av mjölken med ägg och vaniljpulver/vaniljsocker och häll sedan i det i mjölkblandningen och rör om tills allt är ordentligt blandat.
Fyll muffinsformarna till ca hälften och tryck ner 1-2 dumlekolor i varje form.
Grädda i 175 gr i ca 17-23 min.

Låt dem svalna innan du spritsar på frostingen.




Smörkräm med kaffesmak

115 g rumstempererat smör
4-4,5 dl florsocker
ca 4 tsk nybryggt kaffe

Vispa smöret i minst 10 min så det blir riktigt fluffigt.
Tillsätt florsocker lite i taget medan du vispar.
Avsluta med att hälla i varmt kaffe och vispa tills smörkrämen är len och mjuk.  






Kolasås

2 dl grädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker

Blanda ihop grädde, socker och sirap i en kastrull.
Koka upp och låt det sedan puttra på svag värme i ca 10min.
Rör i vaniljsocker mot slutet.

Låt såsen kallna (gärna i kylen över natten) innan du ringlar såsen över dina cupcakes.

Strö på hyvlad mörk choklad och njut av en härlig smakupplevelse!



Lycka till och ha det gott!

2 kommentarer:

  1. Dom lät supergoda, kan tänka mig att kaffe frostingen ihop med dumle är en dunder hit!
    // Malin

    SvaraRadera